Saturday, May 7, 2011

Merubah Struktur Pangkalan Data


Semasa atau setelah anda menyediakan lapisan data, disedari ada maklumat attribute lain yang perlu dimasukkan. Bagaimana anda boleh melakukannya dalam QGIS?

Mengikut logik, apa yang perlu dibuat adalah dengan menambah medan dalam struktur pangkalan data.  Untuk melaksanakannya buka attribute table lapisan data yang ingin disunting dan setkan dalam mod edit dengan menekan butang Toggle editing mode. Setelah itu, tekan butang New column dan masukkan nama medan untuk maklumat yang ingin ditambah.

Bagaimana pula sekiranya anda ingin menghapuskan medan yang telah diwujudkan. Mengikut logik, apa yang perlu dibuat adalah menghapuskan medan yang tidak diperlukan. Cuba anda laksanakan tugasan ini.

Jika diperhatikan, butang Delete column dalam attribute table tidak aktif walaupun ia telah dalam editing mode. Jangan risau, bukan kesilapan anda, komputer atau perisian. Mungkin pada waktu ini pembangun QGIS belum lagi menjumpai cara untuk mengintegrasikan fungsi ini dalam komponen attribute table.

Namun komuniti QGIS telah menghasilkan plugin bagi membolehkan pengurusan attribute table dengan lebih komprehensif. Untuk tujuan ini anda perlu muat turun dan memasang Plugin Table Manager.

Peringatan: Sila kemaskini metadata lapisan data setiap kali anda merubah struktur pangkalan data.

Selamat mencuba .........................................

"SEMUA ORANG BOLEH MENGGUNA DAN MEMILIKI GIS"

No comments:

Post a Comment