Thursday, July 27, 2017

Kursus MCDM dan SMCA di PLANMalaysia

Bahagian Maklumat Gunatanah Negara (BMGN) PLANMalaysia telah menganjurkan Kursus Multi Criteria Decision Making (MCDM) dan Spatial Multi Criteria Analysis (SMCA) pada 11 hingga 12 Julai 2017. Kursus telah diadakan di Makmal Komputer, PLANMalaysia Jalan Cenderasari Kuala Lumpur. Peserta kursus terdiri dari pegawai dari BMGN, Bahagian Perancangan Wilayah, Pejabat Projek Zon Tengah dan Pejabat Projek Zon Timur.

Pada hari pertama, peserta telah didedahkan dengan konsep MCDM dan mengaplikasikan menggunakan perisian Ms Excel. Di hari kedua, peserta telah mengaplikasikan konsep MCDM pada data spatial dengan menggunakan perisian Quantum GIS. Secara umumnya apa yang dipelajari dalam kursus ini adalah bagaimana untuk mengaplikasikan konsep dan teori perancangan secara spatial menggunakan perisian GIS.

Oleh itu adalah menjadi keperluan, setiap jururancang mahir menggunakan GIS dalam kerja perancangan. Ini adalah kerana, boleh di katakan hampir semua data perancangan adalah data geospatial dan perisian yang berkesan untuk mengurus dan menganalisis data tersebut adalah GIS.


Jadual Kursus

Senarai Peserta


Antara Bahan Kursus
 
 
 
 
"SEMUA ORANG BOLEH MENGGUNA DAN MEMILIKI GIS"

No comments:

Post a Comment